Konkurs Kulinarny „Polskie Potrawy Wielkanocne

mar 25, 2014 w Aktualności

Goleniowski Dom Kultury – 12 kwietnia 2014 r,  godz. 14:00. Wstęp wolny    

Wielkanoc to święta radosne. Zmartwychwstanie to największa i najpiękniejsza tajemnica. Pielęgnowanie tradycji i obyczajów było i jest decydującym czynnikiem samozachowawczym naszej Kultury. Z obchodami Świąt Wielkanocnych w Polsce związanych jest wiele zwyczajów ludowych ,m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus- dyngus ,palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w XI konkursie „Polskie Potrawy Wielkanocne”, który odbędzie się w sobotę – 12 kwietnia 2014 r. o godz. 14:00 w siedzibie Domu Kultury przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.

Pragnieniem GDK jest ocalenie od zapomnienia potraw wyjątkowych, mało znanych, wręcz unikalnych, dlatego  wszyscy uczestnicy proszeni są o zaprezentowanie potrawy wraz z jej przepisem. Swój udział, tak jak w latach ubiegłych mogą zgłaszać Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Szkoły Podstawowe, Gimnazja, Szkoły Gastronomiczne, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach wielkanocnych. 

Założenia organizacyjne konkursu:

  1. Wszystkie potrawy oceniane będą tak jak dotychczas w czterech kategoriach:- Zupy wielkanocne- Potrawy z jaj- Ciasta i wypieki- Mięsa
  2. Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu jedną potrawę w danej kategorii.
  3. Każdy uczestnik przygotowuje i eksponuje swoje potrawy indywidualnie
  4. Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:- szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni- restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.
  5. Potrawy oceniane będą przez jury, w którym znajdą się m.in. osoby z życia publicznego Goleniowa, władze gminy, powiatu, księża. Komisji przewodniczyć będzie jak co roku, p. Wiesław Kartasinski – Szef Kuchni Restauracji Hotelu Radisson.  
  6. JURY przy ocenie kierować  się będzie  następującymi kryteriami:- ocena walorów smakowych- ocena estetyki potrawy- ocena wystroju stołu
  7. Ocena potraw przez JURY odbywa się w godz. 14:00-14:30. W godz. 14:30-15:30 uczestnicy konkursu mają obowiązek udostępnić publiczności swoje potrawy do degustacji.
  8. Nagrody. W konkursie przyznawane są nagrody rzeczowe lub finansowe. W przypadku otrzymania równej ilości punktów strefie nagród (Grand Prix, I, II, III),  przez więcej niż jednego  uczestnika, organizator podaje do publicznej wiadomości uzyskane miejsce. Organizator przyznaje nagrodę danemu uczestnikowi, tylko jedną o najwyższej randze.
  9. Dyplomy. Po rozdaniu nagród, nagrodzeni uczestnicy mogą otrzymać dyplom do odbioru w GDK w terminie do  30 dni.
  10. Ilość miejsc w konkursie jest ograniczona.
  11. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo  do dokonywania zmian w regulaminie.

Goleniowski Dom Kultury zapewnia: miejsce do podgrzania potraw, kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową.

Godz. 14:00 – 14:30 praca jury, ustalenie wyników (część zamknięta – bez udziału publiczności)

Godz. 14:30 – 15:30 Pokaz kulinarny w wykonaniu mistrza kucharskiego- Tadeusza Felbura  „Kurczak faszerowany w sosie żurawinowym”. ,

Godz. 15:30 -uroczyste ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, degustacja.

 

Wszelkich informacji udziela Wiola Pokucińska. Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa do 8 kwietnia 2014 r. pod numerem tel/fax 091/418 26 88, drogą elektroniczną w_pokucinska@o2.pl, lub osobiście w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.

Więcej wiadomości